HTML

Múlt évi modellek

Néhány szett múlt évi illetve bemutató vagy tesztmodell eladó magánforgalomban.

IMG_6343kis 200.jpg

zsibvasar.hu 15900 Ft
jofogas.hu 15900 Ft
ebay.de 59 EUR

Facebook

Elérhetőség

info@sun-pool-heating.com

Szívesen adunk információt, telepítési tanácsokat e-mailen

vagy az alábbi telefonszámon is vagy Skypon:

+36705323365

A termék működés közben

Pécsett megtekinthető

előzetes időpontegyeztetés után.

Skype Me™!

Keret készítése

Egyszerű keret készítése Solar"Magic"Carpet-hez

A szerelési leíráshoz kattintson a képre.

A keret segítségével könnyen lehet falra, kerítésre szerelni, vagy a keretre támaszt szerelve a nap irányába forgatni, így növelve a hatásfokot.

Solárvezérlők

Termékünkhöz ajánljuk a Dialcomp által forgalmazott hőkülönbségkapcsolókat.

13470 Ft+áfa ártól,+1425 Ft szállítási díj.

A terméket más cég forgalmazza, így az ár változhat!

 

Cég honlapja

Megrendelő email

-----------------------

 Csodazsák medencevízszűrő.

Csodazsák

Feedjit

Néhány tudnivaló a szolár medencefűtésről.

2010.03.27. 14:08 :: Medencefűtés

 

 Néhány tudnivaló a szolár medencefűtésről.

 

Bár ezeket a napenergiával működő eszközöket szolár medencefűtésnek hívjuk, azonban ezeknek semmi közük a medencékhez.

Valójában a medencében lévő vízzel hűtjük a az abszorber felületeket, így a medencébe visszatérő víz melegebb lesz, mint az abszorber felé áramló, ezáltal lesz melegebb a medence vize. A hűtés akkor a legjobb, ha minél több és minél hidegebb vizet keringetünk a rendszerben. Egy kollektor akkor működik jól, ha a felülete hűvös vagy hideg tapintású, hiszen akkor tudja a legtöbb hőt felvenni. Ha már melegebb, mint a külső hőmérséklet, akkor már leadja a hőt a környezetének, ami veszteség.

Szolár rendszerek építői szeretettel emlegetik a kapilláris cső kifejezést. Ez jól is hangzik, hiszen a kapilláris csőben kevés folyadék található, így nagyon gyorsan felmelegszik. Csakhogy egy medencefűtésre tervezett abszorbernél nem az a cél, hogy minél gyorsabban melegítsünk fel kevés vizet magas hőfokra, hanem az, hogy az abszorberből a lehető legtöbb hőt szállítsunk a medence vizébe. Erre a több víz a jó megoldás. Sok víz viszont nagyon nehéz lehet, így el kell találni a megfelelő súlyarányt.

A kapilláris csövekkel készült medencefűtések általában 6 méter hosszúak azért, mert a csövek közösítése munka és költségigényes és minél kevesebb helyen van megmunkálva, annál olcsóbb az előállítása és kevesebb a hibalehetőség. Ezekben a kapilláris csövekben nagy nyomással lehet csak a vizet átpréselni a kohéziós erő miatt és a vízáramlási sebessége a cső átmérőjétől függően véges, függetlenül a víznyomástól. ( Képzeljünk el egy 6 méter hosszú szívószálat). A kisteljesítményű medenceszivattyúk ezekben alig képesek a vizet áramoltatni a kis víznyomás miatt, a felesleges vízmennyiséget pedig speciális szelepeket kell elvezetni. A 6m hosszú kapilláris csövekben, ideális esetben hamar felmelegszik a víz a maximumra, így a 4-5-6 méternél akár már olyan meleg lehet, hogy a hőt visszaadja a 20-35 fokos külső levegőnek vagy a 10-20 fokos talajnak. Tapintásra az abszorber a kifolyó végén jó meleg, ami örömmel tölti el a felhasználót, valójában így már a felület a kezét melegíti és nem a cirkuláló vizet. Ez nagyban csökkenti a rendszer teljesítményét. Ilyen rendszereket nem is lehet szakaszosan működtetni, mert 1-2 perc alatt a benne lévő víz már nem képes több hőt felvenni, így kénytelen leadni azt a levegőnek vagy a talajnak. A kemény, alaktartó műanyagból készült termékeknél az esetleges légbuborékokkal vagy szennyeződések által elzárt csövek nem észlelhetőek kívülről, a rendszert megbontva is nehezen. Egy ilyen megsérült csövet javítani házilag alig lehet, vízszivárgás esetén pedig az egész rendszer használhatatlanná válik.

Az abszorberek kialakításának sajátossága, hogy nagy felülethez kis vastagság tartozik. Ebben a mértani térben kell a legjobb folyadékáramlást kialakítani. Vannak olyan kidolgozások, ahol két vékony műanyagréteg között alakítanak ki egy vékony vízréteget. Ez a megoldás viszont csak döntött vagy függőleges telepítésnél működik, mert csak úgy tud a melegebb víz a kifolyócsonkhoz áramolni. Vízszintes helyzetben az áramló víz megkeresi a legkisebb ellenállású utat a kollektoron át anélkül, hogy lehűtené az egész felületet. Döntött vagy függőleges telepítésnél költséges állványok kellenek, amikre szilárdan lehet rögzíteni a kollektorokat a súlyuk miatt és, hogy az erős szeleknek ellenálljon. A legjobb kialakítás áramlás szempontjából a csöves kialakítás. A műanyagcsövek gyártása magas szinten áll manapság. Olyan műanyagcsövet gyártani, ami abszorberekhez a legjobb, viszont nem egyszerű, ugyanis a műanyag rossz hővezető! Minél vastagabb egy cső annál vastagabb fala kell, hogy legyen a stabilitás miatt, így viszont rossz lesz a hőátadás a víz felé. Ezt úgy kell érteni, hogy az abszorber felületén keletkező hőt könnyebben átadja a levegő felé, mint a vastag műanyagon keresztülvezetve a víz felé. Ha viszont vékonyfalú vastag csöveket használnak, akkor sérülékeny lesz fizikai behatásokkal szemben. Merev, vékonyfalú műanyagcsöveket nem is használnak abszorberekhez sehol sem a jégverés miatt. Kis átmérőjű csöveket egy abszorber felületté kialakítani nagy munka. Vagy egybeöntik a csöveket és a végüket közösítik, vagy pedig hosszú csöveket különféle bilincsekkel, munkaigényes technológiával fektetik egymás mellé az adott felületre.

A fent említett technológiák megfelelő kiépítés és méretezés esetén természetesen működőképesek, illetve az ennél bonyolultabb és drágább technológiák is, de ezek a magas áruk miatt nem hasonlíthatóak össze egy olcsó medencéhez szánt szolár medencefűtéshez.

 A legmelegebb nyári napon sem melegszik fel a talaj az abszorber alatt olyan hőmérsékletűre, hogy hőt tudna átadni az abszorbernek, hiszen a nap a felette lévő abszorbert melegíti. Így a hidegebb talaj az abszorberből fogja a hőt elvenni. Mivel az abszorberek alsó felülete ugyanolyan kiképzésű, mint a felső felülete, így ugyanolyan hatásfokkal adja át a hőt az alatta lévő hidegebb talajnak. Az egyszerű, műanyagból készült szolár medencefűtésekhez csak a legszükségesebb tartozékokat mellékelik a gyártók. A legszükségesebb tartozék viszont valamiféle hátoldali hőszigetelés lenne. Ha van is ötlete a hőszigetelésre a gyártónak, annak a gyártása és a termékkel való egybecsomagolása olyan pluszköltséget tenne az amúgy sem olcsó termékre, hogy az ár-érték arány miatt nem lenne piacképes. Viszont az abszorber hátoldalának a legegyszerűbb hőszigetelése is nagyban megnöveli a hatásfokát. Hőszigetelésre nagyon sok anyag alkalmas. Ki kell választani a legmegfelelőbbet a saját igényeink és lehetőségünk szerint, mint esztétika, ár, víz-szél- napállóság tekintetében. (A mi termékünkhöz sem mellékelünk hőszigetelést, de mivel az ára fele-negyede a legolcsóbb piacon lévő szolárszőnyegeknek, így hőszigeteléssel kiegészíteni még mindig olcsóbb lesz egy négyzetméter felület ára, mint a hasonló termékeké hőszigetelés nélkül).

A fizikai törvényszerűségek az összes hasonló termékre egyformán vonatkozik, így a termékek vásárlásánál ezeket kell figyelembe venni.

Szerencsére nincs belőlük sok, így hamar el lehet dönteni, hogy melyik termék felel meg leginkább az igényeinknek.

- A nap mindenkinek egyformán süt.

Egy nyári napon 9-10 órától 17-18 óráig használhatjuk a medencefűtést. Ez időn kívül már csak hűtjük vele a medencét. Egy-két órányi felhősödés azonnali veszteség, mivel ha a szolárszőnyeg árnyékba kerül, azonnal nullára csökken a teljesítménye. Ha kétszer nagyobb felületű rendszerünk van, a teljesítményt fele idő alatt kivehetjük a napsugárzásból.

- A napsugárzásból nyerhető energia kikalkulálható.

Ma már sok adat lelhető fel, hogy az adott területen mennyit süt a nap, és mennyi teljesítmény nyerhető ki egy négyzetméteren. Kerekítve 1000 watt/m2. Ebből a teljesítményből ki kell vonni a visszavert fényt, a szolárszőnyegből a levegő és a talaj felé leadott hőmennyiséget. Ami felhasználható egy meleg napsütötte nyári napon az kb. 600-700 watt/m2. Ez egy 3,6 m2-es szolárszőnyegnél maximum 2100-2600 watt. Ettől csak kevesebb lehet, bármilyen hőszigetelés nélküli szolárszőnyeg konstrukciónál.

- Az egyes termékek ár és felület aránya könnyen kiszámítható.

Mivel már tudjuk a várható teljesítményt, így a meglévő medencénk nagyságához és hogy milyen gyorsan szeretnénk felfűteni a medence vizét, ki lehet számítani, hogy mekkora felületre van szükségünk. Minél nagyobb a medence, és minél gyorsabban szeretnénk felfűteni abban a pár órában, amikor a legjobban süt a nap, annál nagyobb felületre van szükség. 

- A termék ára és a várható haszna arányban van e egymással.

Miután a jelenleg piacon lévő szolárszőnyegek ára erősen elgondolkodtatja a leendő felhasználót, hogy valóban megéri e, az olcsó felfújható peremű medencéje vizét annyi szolárszőnyeggel fűteni, amelyek ára három négyszerese a medencéje árának. Ezért a legtöbb felhasználó alulméretezi a medencefűtését és nem kapja meg a kívánt teljesítményt, pedig nagyon sok pénzt fizetett ki a medencefűtésért. A medencefűtést gyártók mentségére legyen mondva, hogy nem egyszerű létrehozni egy megfelelően működő terméket, aminek az ára elfogadható is. A nagy méretek miatt hatalmas gépek kellenek a gyártáshoz, és a víz megfelelő áramoltatásához speciális dolgokat kell gyártaniuk. Mindez a vevőket nem érdekli, viszont a magas árak miatt csak kevesen engedhették meg egy medencefűtés vásárlását. 

Termékünket, a Solar Magic Carpet fantázianevű medencefűtést a fenti hiányosságok hozták létre. Egy elfogadható áru szolárszőnyeg, amellyel már megvalósítható nagyobb medencék fűtése is, több készlet összekapcsolásával. Így elérhetünk akár 10-20 m2 nagyságú felületet is elérhető áron, ami más termékekkel óriási költség lenne. 

A termék a lehető legegyszerűbb megoldás, ennél egyszerűbbet már nem tudtunk elképzelni sem. Mégis jobban kezelhető, és több tulajdonsága is sokkal jobb, mint a legtöbb kemény műanyagból készült terméknek. Egyedül egy kissé a termék esztétikai tulajdonságát kellett feladnunk, de mivel az összes hasonló termék színe fekete és a medence mellett feltekert fekete csövek tömege sem túl szép látvány, így termékünk alacsony ára kompenzálja ezt a tulajdonságát.

A medence-kiegészítő termékek, mint például egyszerű gégecsövek, bogárhálók, vegyszeradagolók, stb., árai úgy vannak kialakítva, mintha a forgalmazók feltételeznék, hogy az olcsó kategóriájú kerti medencék tulajdonosai is hasonló jövedelemmel rendelkeznek, mint az épített luxus-medencék tulajdonosai.

A termékünket úgy terveztük, hogy a lehető legegyszerűbben lehessen a rendszerbe kötni, olyan szabványos csőidomokkal, amik bárhol megvásárolhatóak és tartósan olcsóak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://medencefutes.blog.hu/api/trackback/id/tr572648648